Dopisnik  Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Paljokaj rekao je u emisiji Sporazum da je nemoguće da Kosovo i Srbija ove godine postignu sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, jer Evropska Unija trenutno nema  vremena da se bavi ovim pitanjem.

Sporazum bi kako je kazao mogao biti postignut na proleće 2020. i to uz aktivno angažovanje Nemačke i Francuske. Izveštaj kolega iz Producije NEW PRESS u Čaglavici

Dopisnik Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Paljokaj smatra da Kosovo opet neće biti primljeno u Interpol. Prema njegovim rečima to je žalosno, jer je to pre svega u interesu borbe protiv organizovanog kriminala, ali se to pretvara u politički sukob, kazao je gostujući u emisiji Sporazum.

“Time što sprečava članstvo Kosova u Interpol i Unesko Srbija neće umanjiti državnost Kosova, kao što ne umanjuje državnost Kosova kad neko napusti neku sportsku priredbu,  jer je  tamo zastava Kosova.  Vidite da Vučiću i premijerki Brnabić ne smeta zastava Kosova u Berlinu i Parizu već se slikaju slobodno pod njom, a onda očekuju od sportista da napuste sportska takmičenja. Mislim da bi članstvo u Interpol pomoglo, ali moram priznati da su srpski političari u pravu kad kažu da oni time ne krše nikakav sporazum, zato što se Srbija nije obavezala da će to činiti i to je istina”

Paljokaj smatra da je gotovo nemoguće da Kosovo postane članica UN-a, bez formalno-pravnog priznanja od strane Srbije, ali je kako kaže pitanje da li bi I tada dobilo stolicu u Ujedinjenim Nacijama.

 “To će biti jako teško i to je jedna od prepreka za postizanje sporazuma, jer članstvo u UN-u ide kroz Savet Bezbednosti, a tamo Rusija ima pravo veta. Neki u Briselu kažu da su jako skeptični, jer čak i kad bi Beograd pristao da Kosovo bude član UN-a, uvek može, Dačić na primer u svom stilu da kaže, “ mali smo mi da kažemo Rusiji šta da radi, evo mi nemamo ništa protiv nek Kosovo izvoli nek se učlani ako može”. Onda će Rusija to blokirati i Beograd će reći “pa mali smo mi da kažemo Rusiji šta da radi”. Tako da Rusija ima tu svoje interese, a njeni interesi nisu u svemu vezani uz interese Srbije”   

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Paljokaj ne očekuje da će se do proleća naredne godine postići sveobuhvatni pravno obevezujući sporazum  

“Nemamo evropske institucije, na jesen mogu biti izbori na Kosovu, takođe Vučić može u svakom trenutku sazvati izbore u Srbiji . To je bila jedna pogrešna pretpostavka Brisela da se mogu dogovoriti Vučić i Tači, ali nisu bili svesni da Tači na Kosovu nema moć koju ima Vučić u Srbiji i to je jedan od razloga zašto su oni bili malo naivni kad su mislili da ako se oni dogovore mogu svoj dogovor « prodati” svojoj javnosti.

Paljokaj kaže da ne treba zaboraviti da je ovo godina promena u evropskoj administraciji i imenovanja I izbora  ključnih ljudi na čelu te administracije.

“Te odluke su tako važne da EU nema ni previše vremena da se bavi s nama i zato očejuem da to bude sledeće godine i to pod uslovom da se ozbiljno angažuju Nemačka i Francuska. One mogu to « progurati », jer one imaju tu moć i one će ostaviti da se taj dogovor formalizuje kroz institucije Evropske Unije”

Paljokaj očekuje da dijalog Kosova i Srbije bude nastavljen, jer se kako je kazao obe strane moraju bar pretvarati da žele rešenje i tako sve dok se ne pojavi neka snaga u Srbiji koja je spremna da prizna da je Kosovo država. 

2 thoughts on “Sporazum – Pravo iz Brisela

  1. Great web site you have got here.. It’s hard to find
    high quality writing like yours these days. I truly appreciate individuals like you!

    Take care!!

  2. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from.
    Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *