„Hajde da se igramo“

U Centru građanske energije 28.10.2019. organizovano je predpremijerno prikazivanje dečije emisije „Hajde da se igramo“ u produkciji NVO „Litera“ iz Gračanice.

Petnaestominutna emisija „Hajde da se igramo“ ima za cilj promociju tradicionalnih dečijih igara kojima su se igrali roditelji, ali i bake i deke dece koja učestvuju u emisiji.
Rediteljka serijala Sonja Ristić kaže da je cilj serijala promocija zaboravljenih dečijih igara čime bi se mališani podstakli na igru i druženje sa pravim, a ne sa virtuelnim prijateljima sa mobilnih telefona.
Direktorka „Litere“ i scenarista svih pet epizoda Radmila Miljković kaže da je kao roditelj i nastavnik želela da ukaže da su i mame i tate uglavnom prezauzeti svakodnevnim obavezama zaboravili da se igraju sa svojom decom.
„Zaboravili smo da se decom igramo onih igara kako smo se mi igrali. Namera nam je bila da kroz promociju zaboravljenih igara motivišemo decu da se vrate druženju i bar na trenutak zaborave na kompjutere i mobilne telefone. Valjda smo u tome donekle i uspele, rekla je Miljkovićeva.
Rediteljka serijala kaže da je i ranije imala iskustva u radu sa decom i da je snimajući ih svako snimanje sa njima bio novi doživljaj.
“ Tokom snimanja na setu je bilo i više od dvadesetoro dece, od kojih su samo dvoje imali iskustva sa glumom. Ovde nije bilo glume i glumatanja, oni su se zaista igrali i bili srećni što je oko kamere i zabeležilo“, ispričala je Ristićeva.
Milica ima 7 godina i kaže da joj se tokom snimanja najviše dopalo to što su se svi lepo igrali i zabavljali.
„Meni se najviše sviđalo da sa drugaricama igram lastiš“ – ispričala je Milica.
Za Miličinog vršnjaka Ognjena najzanimljivija je bila igra Jelekčići barjakčići koju, kaže, nikada ranije nije igrao.
Svih pet epizoda dečije emisije „Hajde da se igramo“ biće prikazane na TV Most, TV Puls i TV Mir, a njihovu realizaciju je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Similar Posts

Оставите одговор