Odsustvo mladih u svetu politike

U Centru građanske energije u Gračanici Forum za razvoj i multietničku saradnju organizovao je aktivnosti Društvenog kluba Gračanica i tema ovonedeljne debate bila je „Odsustvo mladih u svetu politike“. Panelisti su bili: zamenik gradonačelnika opštine Ranilug i član Srpske liste Davor Petković, zamenik ministra ekologije i član Samostalne liberalne stranke Milena Zdravković, diretktor zdravstva i socijalne zaštite pri opštini Gračanica i ćlan Srpske liste Aleksandar Popović i član političke partije Vakat Fatmir Neziri iz Prizrena.
Na Kosovu postoji veliki broj mladih koji uopšte ne žele da se bave politikom, ne žele da oni budu donosioci odluka. Zbog čega je to tako I kakve će posledice trpeti kosovsko društvo ukoliko ne prihvati mlade političare kao važan faktor u donošenju I sprovođenju odluka? Da li ima mesta za promene, I da li mladi mogu da pokažu da su oni potencijal društva, a ne problem ? Ovo su samo neka od pitanja o kojima smo diskutovali sa našim gostima.
„Mlad čovek koji živi ovde ima problem da izrazi svoje mišljenje zbog toga jer smo, u vreme dok smo odrastali, naučeni da živimo u getu, učaureni. Mladi moraju da dokažu da njivoh glas nije ništa manje bitniji od starijih“ izjavila je Milena Zdravković, mladi političar iz opštine Gračanica.
Potpredsednik Opštine Ranilug, Davor Petković rekao je da je veliki broj mladih zaposlenih i da prosečna starost odbornika ove Opštine iznosi 30-35 godina.
Direktor odeljenja za zdravstvo i socijalne zaštite pri opštini Gračanica Aleksandar Popović, zadovoljan je činjenicom da već treću godinu za redom postoje programi za mlade, koji im omogućuju usavršavanje za dalji rad.
Da je situacija loša u svim zajednicama, ne samo u srpskoj, rekao je Fatmir Neziri, mladi političar iz Prizrena. „Gledajući tešku realnost na Kosovu, mlade osobe vide politiku samo kao ključ koji vodi do zapošljavanja, u suprotnom odlaze u inostrantsvo“ dodao je Neziri.

„Ukoliko su mladi zadovoljni trenutnim stanjem, to pozdravljam, ali ukoliko nisu, a ne preduzimaju ništa, mislim da je pravo vreme da se aktiviraju“ poruka je koju Milena šalje mladima.
Mladi treba da se fokusiraju prvenstveno na svoje obrazovanje i karijeru, pa da tek onda procene da li su spremni da politički deluju“, izjavio je Popović. „Bez obzira što spadamo u najmlađu populaciju u Evropi, gde čak 68% stanovništva čine osobe ispod 40 godina, imamo potencijala, ali do sada nismo imali dovoljno podrške“ kaže Neziri. Davor Petković se slaže sa izjavama svojih sagovornika, i dodaje da mladima treba pružiti šansu da učestvuju u procesu donošenja odluka. „Apsolutno sam za učešće mladih u svakom segmentu društva, jer bez mladih nema ni budućnosti“ zaključio je Petković za kraj debate.


Interakcija publike i panelista je dovela do zajedničkog zaključka a to je da se prvenstveno treba staviti akcenat na obrazovanje a onda počevši od sebe da počnu da menjaju i politiku i društvo na bolje jer je upornost ključa za uspeh.
Forum za razvoj i multietičku saradnju će se truditi da uvek donosi interesantne teme, kako bi, kroz debate doprineli napredovanju zajednice koja je
u skladu sa principima Kosovske Fondacije za Otvoreno Društvo.
Društveni klub Gračanica podržan je od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo/KFOS.

Similar Posts

Оставите одговор