Sporazoom: Kurti ponovo vlada (prilog)

Aljbin Kurti se s jedne strane doživljava kao reformista, kada su u pitanju unutrašnje prilike na Kosovu, a s druge strane kao konzervativac  koji ima beskompromisan i „neelastičan“ stav oko dijaloga sa Beogradom, zbog čega je i pala njegova prethodna vlada koja je trajala samo 52 dana, izjavio je u emisiji “Sporazum” politički analitičar iz Prištine Dukađin Gorani.

“Gotovo svi poznavaoci političkih prilika na Kosovu čekaju taj trenutak kada će se pitanje dijaloga staviti na sto i onda ćemo videti šta će Kurti da radi. Da li će promeniti svoj beskompromisni stav ili će ići ponovo na sličan način, a ako bude išao tako onda je veoma velika verovatnoća da ni ova vlada neće trajati dugo”, kaže Gorani.

Bivši potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić konstatuje da je mandat nove Vlade Aljbina Kurtija  počeo sukobom sa Srpskom listom, a to je, moglo bi se reći i kontinuitet njihovih odnosa.

“Što je loše. Srpska lista je legalan i legitiman predstavnik kosovskih Srba i kao takva zaslužuje da bude tretirana. Mislim da obračun u koji je Kurti krenuo sa Srpskom listom ne može da se završi dobro ni po koga”, smatra Miletić.

Kurti je, po njegovim rečima, Srpskoj listi, kao najvećoj manjinskoj, trebalo da da dva ministarstva, koliko im pripada po kosovskom ustavu, ako vlada broji više od 12 članova. Zbog žalbe Srpske liste Ustavnom sudu na samo jedno mesto u kabinetu, najverovatnije neće pasti Kurtijeva vlada, ali ona jeste realnost i predstavnik kosovskih Srba, napominje Miletić, uz ogradu da o Srpskoj listi ne misli ništa dobro.

Na konstataciju da je prilično neubičajeno da jedna partija participira u novoj vladi, a istovremeno predstavlja opoziciju u skupštini, menadžerka u „Novoj društvenoj inicijativi“ Milica Andrić Rakić, konstatuje da su takav  odnos Pokret Samoopredeljenje i Srpska lista „brendirali“ još tokom prethodne Kurtijeve vladavine.

“Odnosi će biti verovatno napeti, ali i irelevantni, jer je sada Srpska lista u najslabijoj poziciji do sada u kosovskim vladama od 2013.godine kada je osnovana”, kaže Andrić Rakić.

Međutim, mišljenje javnosti je podeljeno. Na pitanje u anketi objavljenoj na fejsbuk stranici emisije Sporazum, 52 odsto sagovornika odgovorilo je da očekuje da će Srpska lista biti opozicija u novom sazivu skupštine, dok  48 odsto da ipak neće.

Komentarišući anketu, Petar Miletić je izjavio da je to vrlo čudno, jer ne možete biti opozicija, a sedeti u vladi.

“Ili ste opozicija, ili niste. Ne možete biti “malo trudni”. To što ljudi tako odgovaraju rezultat je samo neinformisanosti, zbunjenosti… Ministar Goran Rakić može da kaže “neću da budem ministar, dajte to kome hoćete, iz Srpske liste nećete dobiti ministra, mi smo opozicija”, a onda bi Aljbin Kurti bio u velikom problemu. Zašto je on u vladi? Da bi trošili budžet? Moguće, ali mislim da to tako ne ide, da to nije politika, da je to “šićardžijski posao”, rekao je Miletić.

Similar Posts