Sporazoom: ZSO – Kamen zajedničkog spoticanja (prilog)

Sporazoom: Sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.

„Izgleda da je izvesnije ili da su pojašnjene pozicije Prištine, kako vlasti, tako i opozicije u vezi sa formiranjem Zajednice. Nakon potpisanih sporazuma 2013 i 2015.godine i mišljenja Ustavnog suda, očekuje se da Upravljačka komisija napiše statut i preda ga vladi, koja će ga, u formi zakona, predati Skupštini Kosova na usvajanje“, izjavio je Tahiri u emisiji Sporazum.

Tahiri, koji je bio i savetnik presednice Kosova Atifete Jahjage, smatra da bi Zajednica trebalo da bude deo javne administracije Kosova, sa ingerencijama nešto višim od opština koje je čine, a manjim od  centralnih organa vlasti.

S druge strane, bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović očekuje da će se pregovori u Briselu nastaviti veoma brzo, ne samo u vezi sa pitanjem Zajednice, nego i drugih stvari koje bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sporazuma koji se dugo najavljuje.

„Svima je jasno, i u Beogradu, a verujem i u Međunarodnoj zajednici, da sve ovo oko  implementacije Briselskog sporazuma predugo traje. Ne postoji nikakvo opradvanje zašto Zajednica srpskih opština još nije formirana, a najmanje su validni izgovori ustavnog tipa, jer bi, isto tako, mnogo toga bilo problematično kada bi se preispitivalo iz pozicija Beograda“, rekao je Stefanović.

ZSO kao „kosovski Jeti“

Za Srbe na Kosovu je dobro to što je poseta Lajčka ponovo pokrenula posao na formiranju Zajednice, smatra glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović.

„Međutim,  u nekim kosovskim krugovima, to je prepoznato kao „kosovski jeti“ – svi znaju da tako nešto postoji ili treba da postoji, ali niko ne zna kako to treba da izgleda. Sve što znamo o tome je da bi to (ZSO) možda bio jedan alat za ostvarivanje nekih sloboda koje nemamo i koje nam fale“, kazao je Avramović i podsetio da Srbi, južno od Ibra, žive u izolovanim sredinama, van gradova, u koje se može fizički ići, ali ti gradovi ne nude Srbima nikakve sadržaje. U emisiji je objavljena i anketa preko Facebook stranice Sporazooma. Na pitanje: „Da li će osnivanje Asocijacije/Zajednice srpskih opština poboljšati položaj Srba na Kosovu“ tri četvrtine ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok 25 odsto smatra da neće.

Similar Posts

Оставите одговор